Recreatiesociëteit donderdag 13 juni 2019

 Thema: kennismaking met het nieuwste (belevings)museum van Drenthe, De Proefkolonie.

Tijd en locatie: 15.00 uur, Huis van Weldadigheid, Majoor van Swietenlaan 1A te Frederiksoord.

Direct aanmelden


De Proefkolonie

In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden met de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste kolonië wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Hier in het gebied van de vrije koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. In een decor van 3 prachtige Nationale Parken valt hier de landschappelijke neerslag van een maatschappelijk ideaal te herkennen. Kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves zijn voor het nageslacht bewaard gebleven. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes u uit de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Juist daar zijn de ondernemers van de toeristisch-recreatieve belangenorganisatie Stichting Weldadig Oord actief om samen met het museum het gebied nieuwe impulsen te geven met als doel meer bezoekers aan te trekken.

proefkolonie

huis van weldadigheid

Programma

15.00 uur Inloop met koffie/thee.
15.30 uur Kwartiermaker Douwe Huizing van Museum De Proefkolonie en voorzitter Bob Veldman van de Stichting Weldadig Oord nemen u mee in de mentaliteit van Denken, Durven en vooral Doen.
16.30 uur Afsluitende borrel.
17.30 uur Einde.

Kosten

Als lid van de Recreatiesociëteit heeft u gratis toegang tot de bijeenkomst.*  Het is natuurlijk ook mogelijk deze bijeenkomst bij te wonen zonder lid te zijn.

De kosten voor het bijwonen van een losse bijeenkomst zijn: € 25,00 p.p. excl. btw.

Aanmelden

Aanmelden sociëteit 13 juni 2019

* Ook als u lid bent, wordt uw aanmelding op prijs gesteld.

 

Deze website gebruikt cookies (en vergelijkbare technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren, als ook voor social media. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u hiermee akkoord.
Deze website gebruikt cookies. Doorgaan betekent akkoord.